dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Da li se smiju snimati kukovi kuji koja je u tjeranju?  Radi se o labradorici koja ima tri i po godine i željela bih je pariti. Tjeranje je tek započelo. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Srđana

O: Poprilično teško je odgovoriti na Vaše pitanje. Naime, prije su postojala mišljenja koja su dovodila u pitanje točnosti nalaza učinjenih tijekom samog estrusa. Tako, postojali su slučajevi utvrđene pojačane zglobne labavosti (subluksacije) uzrokovane varijacijama u djelovanju kao i koncentracijama hormona. Posljedično, postojala je vjerojatnost da će nalaz nastao slikanjem za vrijeme estrusa biti ne-precizan. U tu korist govori i stav ortopedske zaklade za životinje (OFA - Orthopedic Foundation for Animals) iz SAD koja se i očitovala po ovom pitanju. Tako, OFA savjetuje da se radiografsko snimanje mora provoditi najkasnije 1 mjesec prije ili najranije 1 mjesec poslije samog tjeranja ljubimca. Također, u svrhu što točnijeg utvrđivanja stanja zdravlja kukova, trebalo bi radiografsko snimanje upotpuniti procjenom općeg stanja životinje kao i kondicijom (stupnjem fizičke aktivnosti) ljubimca.
Ovdje je bitno napomenuti da provedene znanstvene studije nisu potvrdile prije navedenu tezu.
 
Zbog toga, kao i zbog mnogih drugih razloga, danas se sve više koriste PennHIP metode rendgenske pretrage utvrđivanja labavosti kukova. Dokazano je da ova metoda predstavlja najtočniju metodu procjene stanja kukova te je najmanje pod utjecajem različitih drugih čimbenika (kondicija životinje, estrus,...) koje mogu alterirati sam nalaz. Više informacija o ovoj metodi možete dobi na adresi svojeg veterinara ili na Zavodu za rendgenologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

OZNAKE: